Blog

Contactformulier WordPress: hoe maak je het?

Afbeelding Contactformulier WordPress: hoe maak je het?

Heb je een website gemaakt? Dankzij WordPress heb je dit ongetwijfeld makkelijk en snel gedaan. Als je website eenmaal staat, kun je de website ook nog naar wens aanpassen. Dit doe je bijvoorbeeld door een contactformulier toe te voegen. Dit is één van de must haves voor elke WordPress website.

Waarom iedere WordPress website een contactformulier moet hebben

  • Je stelt je bezoekers in staat om makkelijk contact op te nemen. Met name de laagdrempeligheid is hier een groot voordeel bij. Bezoekers hoeven slechts een paar velden in te vullen, waarna ze het bericht al naar je kunnen veersturen.
  • Je straalt vertrouwen uit. Door een contactformulier aan je WordPress website toe te voegen, straalt je website vertrouwen uit. Grote kans dat je bezoekers hierdoor eerder overgaan tot bijvoorbeeld het plaatsen van een bestelling.

Hoe maak je een contactformulier in WordPress?

Het belang van een contactformulier is groot. Des te opmerkelijker het is dat WordPress niet standaard over een contactformulier beschikt. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om zelf een contactformulier te maken:

  • Met een thema. Er zijn thema’s, zoals Divi, die standaard over een ingebouwd contactformulier beschikken.
  • Met code. Je kunt ook zelf code aan je WordPress website toe (laten) voegen. Hiermee kan je ook een contactformulier creëren voor je WordPress website.
  • Met een plugin. Dit is volgens ons de beste optie. Met een goede plugin maak je snel een overzichtelijk, veilig en handig contactformulier. 

Top 5 contactformulier plugins in WordPress

Heb je de wens om een contactformulier aan je WordPress website toe te voegen? Denk dan goed na over de velden. Welke velden moeten bezoekers van je website invullen? En welke velden bied je optioneel aan? 

Bedenk wat je na het invullen van het formulier wilt laten gebeuren. Wil je dat het ingevulde contactformulier als mail in je mailbox terechtkomt? Of wil je iets anders? Indien je voor één van onderstaande plugins kiest, kun je het contactformulier volledig naar wens instellen.

Contact Form 7

Al sinds jaar en dag is Contact Form 7 de beste contactformulier plugin. Deze plugin was eigenlijk de eerste waarmee je makkelijk een eigen contactformulier kon maken. Door de jaren heen is er veel concurrentie bijgekomen, maar het is alsnog de allerbeste contactformulier plugin.

Dit is onder meer te danken aan het gemak. Binnen een mum van tijd heb je je eigen contactformulier ontwikkeld. Het toevoegen van dit formulier aan een pagina is vervolgens ook erg simpel. Je hoeft hiervoor alleen maar een shortcode aan de pagina of het bericht toe te voegen.

Bijkomend voordeel: deze plugin is in de basis volledig gratis.

WPForms

WPForms is een goede nummer 2 in deze lijst met 5 beste contactformulier plugins. Met deze plugin geniet je van veel gemak, maar dit betreft wel een betaalde plugin. Althans; dat geldt voor de normale versie. Je kunt ook voor de gratis WPForms Lite versie kiezen, maar die versie biedt een stuk minder mogelijkheden.

Met de betaalde WPForms plugin kun je alle kanten op. Je kunt contactformulieren opstellen en deze over meerdere pagina’s verspreiden. Ook kun je een speciaal contactformulier maken voor je nieuwsbrief. 

Fluent Forms

Met Fluent Forms maak je eveneens op een makkelijke manier je contactformulieren. Deze plugin lijkt veel op bovenstaande variant. Net zoals bij bovenstaande variant kun je tussen een betaalde- en gratis versie kiezen.

Om alles uit Fluent Forms te halen, kies je het beste voor de betaalde versie. Deze versie is makkelijk in gebruik en biedt meerdere extra’s. Ook qua extra’s lijkt Fluent Forms veel op WPForms.

Kali Forms

Met Kali Forms kun je op een snelle en makkelijke manier een contactformulier toevoegen. Wat bij deze versie vooral opvalt, is de diversiteit in mogelijkheden. Je kunt voor een ultrasimpel contactformulier gaan, maar je kunt ook complete enquêtes opstellen.

Bij Kali Forms kun je voor een gratis versie kiezen. Met deze versie kun je alleen een simpel contactformulier maken. Heb je echter aanvullende eisen/wensen? Dan kies je beter voor de betaalde versie van deze prima plugin.

Simple Basic Contact Form

Tot slot zijn wij ook over Simple Basic Contact Form te spreken. Zoals de naam al doet vermoeden: dit is een fijn te gebruiken plugin, een plugin die veel mogelijkheden biedt en volledig in het Nederlands ingesteld kan worden. Deze plugin is gratis te downloaden, is qua code erg schoon en is veilig te gebruiken. Bij deze plugin valt vooral de eenvoud op.

WordPress contactformulier spam voorkomen

Een WordPress contactformulier gaat gepaard met het ontvangen van veel spam. Dit voorkom je door een captcha aan het formulier toe te voegen. Dit is bijvoorbeeld een plaatje met letters; deze letters moeten door de bezoekers overgetypt worden. Pas nadat dat gedaan is, kan het contactformulier verzonden worden. De meeste robots zijn niet in staat om zo’n plaatje met letters te reproduceren.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex