Blog

Child theme maken in WordPress?


Afbeelding Child theme maken in WordPress?

Wat is een child theme?

WordPress biedt veel verschillende thema’s aan als design voor jouw WordPress website. Super handig, maar wat als je nou wel een specifiek thema wil gebruiken maar toch een aantal onderdelen van de vormgeving wil aanpassen? Doe niet alleen een plaatselijke aanpassing, maar maak een child theme! Lees gauw verder wat een child theme precies is, wat de voordelen hiervan zijn en hoe je een child thema maakt. Grote kans dat je hier eerder van had willen weten!

Een WordPress child theme is een WordPress thema met allerlei functionaliteiten van een ander thema, ook wel parent theme genoemd. Een child theme biedt de mogelijkheid om bepaalde functionaliteiten of vormgeving van het hoofdthema aan te passen. Het WordPress child theme slaat deze wijzigingen op. Het grootste voordeel hiervan is dat je deze aangebrachte wijzigingen zal behouden na het updaten van het thema. Normaal gesproken zullen de wijzigingen na een update namelijk verloren gaan.

Wat zijn de voordelen van een child theme?

Er zijn een aantal redenen die het aantrekkelijk maken om een child theme te gebruiken in plaats van een parent theme:


1. Meer vrijheid: het is mogelijk om jouw WordPress website volledig naar smaak te ontwerpen


2. Meer zekerheid: als er een update nodig is, dan kan je de update uitvoeren zonder dat je wijzigingen verloren gaan.


3. Meer tijd: je hoeft niet vanaf 0 te beginnen omdat je gebruik maakt van een bestaand thema en alleen enkele aanpassingen hoeft te maken

Hoe maak je een child theme?

Er zijn verschillende manieren om een WordPress child theme te maken. De makkelijkste manier is om een plugin hiervoor te installeren. Er zijn meerdere child themes te downloaden, bijvoorbeeld ‘one-Click Child Theme’ of ‘Child Theme Configurator’. Na de installatie van de plugin vind je onder het kopje ‘weergave’ een nieuwe tab genaamd ‘child theme’. De rest wijst zich vanzelf: vul de naam van het thema in, de beschrijving en je eigen naam. Klik op ‘create child’. Jouw child theme is nu klaar voor gebruik.


Het is ook mogelijk om een WordPress child theme handmatig te maken. Deze manier is ook vrij simpel, maar het zal iets meer tijd en moeite kosten dan via een plugin. Volg hiervoor het volgende stappenplan:


1. Maak een nieuwe map aan voor jouw child theme
Maak, via DirectAdmin of een FTP-programma, een nieuwe map aan op de locatie ‘/wp-content/themes/’


2. Maak in bovengenoemde map het ‘style.css-bestand’ aan
Om het child theme te maken heb je een stylesheet nodig. Maak in de bovengenoemde map, via ‘create new file’ het bestand ‘style.css’ aan. Plak de volgende code in het bestand:


Conclusie WordPress child theme

Een WordPress child theme zorgt er dus voor dat je eenvoudig de look van jouw WordPress website kan aanpassen, zonder dat deze wijzigingen verloren gaan na een update van het hoofdthema. De makkelijkste manier om een child theme te maken is via een plugin, maar het is ook mogelijk om dit handmatig te maken. Ben jij al om, en ga je gebruik maken van een child thema op jouw WordPress website?

© WPOnderhoud.nl 2020 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex