Blog

WordPress child theme maken

Afbeelding WordPress child theme maken

Veel WordPress websites hebben een child theme. Het is eigenlijk ook niet meer weg te denken. Maar hoe maak je nu een child theme? Dat is de belangrijkste vraag. Het is niet zo moeilijk, je hoeft alleen maar verder te lezen in de blog.

Wat is een child theme?

Met een WordPress child theme kun je gemakkelijk wijzigingen aan een thema aanbrengen, zonder dat deze teniet worden gedaan door een update. Handig als je een thema bijvoorbeeld wat persoonlijker wil maken. Als je een huisstijl hebt die overal in terug komt is het fijn als je deze ook terugkomt op je website. Hiermee trek je dezelfde stijl door in alles. Hiermee ben je als bedrijf herkenbaar en hiermee onderscheidend. Bijvoorbeeld de kleuren en de fonts van een thema kun je met een child theme aanpassen. Als bijvoorbeeld je briefpapier en bedrijfsauto’s rood zijn, kan je hier eenheid mee creëren door deze kleur ook terug te laten komen in je thema.

Voordelen van child themes

Het voordeel van een child theme is dat je kan kiezen voor een thema die het beste past bij de functionaliteit die je voor ogen hebt bij je website, maar dat je met name optische aanpassingen kan doen die passen bij je huisstijl. Naast dat je de huisstijl aan kan passen, kan je child themes ook gebruiken om aanpassingen te doen waarvan je zelf vindt dat het thema er mooier en beter van wordt. Als alles is aangepast en je gaat het hoofdthema updaten, hoef je nooit bang te zijn dat jouw aanpassingen verloren gaan.

Waarom een child theme maken?

Een child theme kan je gebruiken als je af wilt wijken van de standaardsoftware. Je kan hier dus inhoudelijke wijzigingen mee doorvoeren bij een thema. De reden hiervoor kan zijn dat je niet tevreden bent over de kleurstelling van je website. Als jouw thema standaard is uitgevoegd met blauw, maar jouw huisstijl is rood, dan kan je dit aanpassen naar rood om jouw huisstijl te waarborgen. Dat geldt ook voor de fonts die gebruikt worden. Als deze niet naar jouw smaak zijn, kan je deze eenvoudig aanpassen met een child theme.

Stijl elementen aanpassen

Als je specifieke stijlelementen wil aanpassen dan is dat ook mogelijk. Deze stijlelementen kan je zo aanpassen, dat deze op alle pagina’s worden aangepast. Het voordeel van een child theme is dat je kan kiezen voor een favoriet thema, maar deze kan je wel aanpassen zoals jij dit wilt. Er is wel technische kennis nodig om deze wijzigingen door te voeren. Wil jij je liever concentreren op je kernactiviteiten, dan is het verstandig om dit uit te besteden aan de WordPress specialisten van WPOnderhoud.nl. Bekijk ook onze WordPress Onderhoudspakketten.

Professionele aanpassing

Hiermee heb je de zekerheid dat deze wijzigingen professioneel worden doorgevoerd. Het gebruiken van een child theme bespaart je als bedrijf overigens altijd veel tijd en geld ten opzichte van het (laten) bouwen van een geheel nieuw thema. En updates kunnen gewoon worden gedraaid, zonder dat jouw specifieke aanpassingen verloren gaan. Een child theme biedt je alle vrijheid die je maar kan wensen. Je kan kleine aanpassingen doorvoeren op je website of juist grote. In beide gevallen heb je de zekerheid dat dit niet ten koste gaat van de functionaliteit van je website.

Hoe maak je een child theme?

Een child thema aanmaken kan handmatig en met een plugin. Handmatig is ingewikkelder dan met een plugin. In beide gevallen is het verstandig om altijd vooraf een backup te maken van je WordPress website. Hiermee heb je de zekerheid dat als het misgaat met de aanpassingen, dat je terug kan keren naar de oude omgeving. Als jouw website de motor is van je onderneming, wil je natuurlijk geen enkel risico lopen. Bijvoorbeeld als er dagelijks producten op besteld worden of medewerkers loggen dagelijks in om te werken, is een goede WordPress backup van groot belang.

Child theme maken met WordPress plugins

Door een backup te maken kan je, indien nodig, snel weer doordraaien op de laatst bewaarde omgeving. Met een WordPress plugin kan je ook child themes maken. Als je binnen het dashboard van WordPress nieuwe plugins gaat zoeken, komen er direct een aantal plugins in beeld die je hierbij kunnen ondersteunen. Het is verstandig om een plugin door een professioneel bedrijf te laten installeren. Hieronder een overzicht van een aantal plugins die gebruikt kunnen worden voor een child theme.

Screenshot Child Theme Creator van Orbisius

Child Theme Creator van Orbisius

Orbisius Theme Plugin voor WordPress is een plugin die gemakkelijk in het gebruik is en veel mogelijkheden en flexibiliteit biedt. Het maakt niet uit van welk thema je een child theme wil gaan maken, het is mogelijk met deze Orbisius Theme Plugin.

Aanpassingen kan je op een snelle, simpele manier doorvoeren doordat alle thema-opties afzonderlijk van elkaar aan te passen zijn. Hiermee kan je de aanpassingen gestructureerd doorvoeren.

Child theme configurator

Child Theme Configurator

Child Theme Configurator is een populaire plugin om child themes mee te maken. Meer dan tweehonderdduizend websites maken gebruik van deze plugin. Standaard zijn er veel functies beschikbaar die je kan gebruiken om thema’s aan te passen. Hiermee wordt je door de stappen geloodst en zet je logische stappen tijdens de aanpassingen. Je kan de themastijlbladen rechtstreeks bewerken.

Doordat je per aanpassing een voorbeeld te zien krijgt, weet je precies hoe de aanpassing eruit gaat zien. Is het nog niet naar wens, dan pas je deze opnieuw aan, net zolang tot je tevreden bent.

Child Theme Wizard plugin WordPress

Child Theme Wizard

Met Child Theme Wizard kan je alle thema’s aanpassen die je maar wilt. Onderliggende thema’s van je hoofdthema zijn gemakkelijk aan te passen. Er wordt een nieuwe optie toegevoegd bij de tools op je WordPress website. Hiermee kan je de onderliggende thema’s van je hoofdthema aanpassen, precies zoals jij dit voor ogen hebt.

Een handige themakiezer geeft een overzicht van alle thema’s die je hebt geïnstalleerd en die je aan kan passen. Dit kunnen ook thema’s zijn die je niet actief gebruikt. Je kan iedere aanpassing apart opslaan en voorzien van een themanaam met een beschrijving. Handig om hiermee overzicht te houden in de aanpassingen die je hebt gemaakt.

WPS Child Theme Generator by WPServeur

WPS Child Theme Generator

WPS Child Theme Generator is een plugin met veel opties die je kan gebruiken om een child theme te maken. Heb je deze plugin geïnstalleerd, dan kan je een knop met tools toevoegen aan je website. Hiermee kan je aanpassingen doen op ieder thema wat is geïnstalleerd. Je kan met deze plugin ook widgets inschakelen in het onderliggende thema.

Generate Child Theme

Generate Child theme

Generate Child Theme is een handige plugin om child themes mee te maken. Je selecteert een thema en kan deze vervolgens op een logische wijze aanpassen. Als deze gereed is, kan je deze aanpassingen een naam geven met hierbij een registratienummer en informatie van degene die de gegevens heeft aangepast.

Handmatig een child theme maken

Het is ook mogelijk om je child theme handmatig te maken. Het is alleen niet zo eenvoudig maar wij hebben het geprobeerd straight to the point te houden. Mocht dit niet genoeg zijn hebben wij een uitgebreide stappenplan in onze andere blog over child theme maken in WordPress staan.

 1. Maak een map aan op je server

  Maak eerst een map aan op je server waar WordPress de thema’s opslaat. Deze map kan je vinden op ‘wp-content/themes’.

  Dit bestand kan je het beste benaderen via de File Manager in DirectAdmin of via een FTP programma.

 2. Verander de naam van de map

  Vervolgens kan je het bestand een naam geven die je later eenvoudig kan herkennen, je kan dit bestand bijvoorbeeld de naam geven van het hoofdthema, met de toevoeging van bijvoorbeeld ‘child-theme’.

 3. Voeg de stylesheet toe

  In deze map ga je nu een stylesheet toevoegen, dit is het enige bestand wat je nodig hebt om een child theme aan te maken. Maak in de map die je net hebt aangemaakt het bestand style.css aan. In dit tekstbestand voer je vervolgens de gegevens in.

 4. Sla het bestand op

  Het bestand kan je opslaan op de server.

 5. Activeer de child theme in WordPress

Het op de juiste manier invoeren van deze gegevens vereist kennis en ervaring. Het is verstandig om hier een professioneel bedrijf voor in te huren. WPOnderhoud.nl voert deze werkzaamheden graag voor je uit. Lees meer over het technische gedeelte in onze blog over child theme maken in WordPress.

Neem contact op

Lukt het niet om een eigen child theme te maken of weet je niet hoe je het uiteindelijk kan toevoegen aan je WordPress website? Geen probleem! Neem contact op met onze WordPress specialisten. Wij gaan kijken wat we voor jou kunnen betekenen. Je kan ons bereiken op 030 20 72 488 of je kan een live chat beginnen. Bekijk ook onze WordPress Onderhoudspakketten.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPOnderhoud.nl 2011 - 2021 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex