Blog

WordPress child theme maken


Afbeelding WordPress child theme maken

Wat is een child theme?

Met een WordPress child theme kun je gemakkelijk wijzigingen aan een thema aanbrengen, zonder dat deze teniet worden gedaan door een update. Handig als je een thema bijvoorbeeld wat persoonlijker wil maken. Als je een huisstijl hebt die overal in terug komt is het fijn als je deze ook terugkomt op je website. Hiermee trek je dezelfde stijl door in alles. Hiermee ben je als bedrijf herkenbaar en hiermee onderscheidend. Bijvoorbeeld de kleuren en de fonts van een thema kun je met een child theme aanpassen. Als bijvoorbeeld je briefpapier en bedrijfsauto´s rood zijn, kun je hier eenheid mee creëren door deze kleur ook terug te laten komen in je thema.

Voordelen van child themes

Het voordeel van een child theme is dat je kunt kiezen voor een thema die het beste past bij de functionaliteit die je voor ogen hebt bij je website, maar dat je met name optisch aanpassingen kunt doen die passen bij je huisstijl. Naast de huisstijl die je hiermee aan kunt passen kun je child themes natuurlijk ook gebruiken om bepaalde andere aanpassingen te doen, waarvan je zelf vindt dat het thema er mooier en beter van wordt. En als alles is aangepast en je gaat het hoofdthema updaten, hoef je nooit bang te zijn dat jouw aanpassingen verloren gaan. Je kunt zowel handmatig een child thema aanmaken als dat je hiervoor een plugin gebruikt.

Waarom een child theme maken?

Een child theme kun je gebruiken als je af wilt wijken van de standaardsoftware. Je kunt hiermee dus inhoudelijke wijzigingen doorvoeren bij een thema. De reden hiervoor kan zijn dat je niet tevreden bent over de kleurstelling van je website. Als een thema bijvoorbeeld standaard is uitgevoerd in de kleur blauw, maar jouw huisstijl is rood, dan wil je natuurlijk jouw website ook in de kleur rood hebben. Dat geldt ook voor de fonts die gebruikt worden. Als deze niet naar jouw smaak zijn, kun je deze gemakkelijk aanpassen met een child theme.

Als je specifieke stijlelementen wilt aanpassen dan is dat ook mogelijk. Deze stijlelementen kun je zo aanpassen, dat deze op alle pagina´s worden aangepast. Het voordeel van een child theme is dat je kunt kiezen voor een favoriet thema, maar deze wel aan kunt passen zoals jij dit voor ogen hebt. Er is wel technische kennis nodig om deze wijzigingen door te voeren. Wil jij je liever concentreren op je kernactiviteiten, dan is het verstandig om dit uit te besteden aan WPOnderhoud.nl

Hiermee heb je de zekerheid dat deze wijzigingen professioneel worden doorgevoerd. Het gebruiken van een child theme bespaart je als bedrijf overigens altijd veel tijd en geld ten opzichte van het (laten) bouwen van een geheel nieuw thema. En updates kunnen gewoon worden gedraaid, zonder dat jouw specifieke aanpassingen verloren gaan. Een child theme bied je alle vrijheid die je maar kunt wensen. Je kunt kleine aanpassingen doorvoeren op je website of juist grote. In beide gevallen heb je de zekerheid dat dit niet ten koste gaat van de functionaliteit van je website.

Hoe maak je een child theme?

Een child thema aanmaken kan handmatig en met een plugin. Handmatig is ingewikkelder dan met een plugin. In beide gevallen is het verstandig om altijd vooraf een back-up te maken van je WordPress website. Hiermee heb je de zekerheid dat als het misgaat met de aanpassingen, dat je terug kunt keren naar de oude omgeving. Als jouw website de motor is van je onderneming, wil je natuurlijk geen enkel risico lopen. Bijvoorbeeld als er dagelijks producten op besteld worden of medewerkers loggen dagelijks in om te werken, is een goede back-up van groot belang.

Door een back-up te maken kun je indien nodig, snel weer doordraaien op de laatst bewaarde omgeving. Met een WordPress plugin kun je ook child themes maken. Als je binnen het dashboard van WordPress nieuwe plugins gaat zoeken, komen er direct een aantal plugins in beeld die je hierbij kunnen ondersteunen. Het is verstandig om een plugin door een professioneel bedrijf te laten installeren.

WPOnderhoud.nl heeft veel ervaring in huis op dit gebied en voert jouw gewenste aanpassingen graag door via een plugin. Hieronder een overzicht van een aantal plugins die gebruikt kunnen worden voor een child theme.

Child theme maken met plugins

Orbisius Theme Plugin voor WordPress is een plugin die gemakkelijk in het gebruik is en veel mogelijkheden en flexibiliteit biedt. En van welk thema je ook een child theme wilt maken, het is mogelijk met deze Orbisius Theme Plugin. Aanpassingen kun je op een snelle, simpele manier doorvoeren doordat alle thema-opties afzonderlijk van elkaar aan te passen zijn. Hiermee kun je de aanpassingen gestructureerd doorvoeren.

Child Theme Configurator is een populaire plugin om child themes mee te maken. Meer dan tweehonderdduizend websites maken gebruik van deze plugin. Standaard zijn er veel functies beschikbaar die je kunt gebruiken om thema’s aan te passen. Hiermee wordt je door de stappen geloodst en zet je logische stappen tijdens de aanpassingen. Je kunt de themastijlbladen rechtstreeks bewerken. Doordat je per aanpassing een voorbeeld te zien krijgt, weet je precies hoe de aanpassing eruit gaat zien. Is het nog niet naar wens, dan pas je deze opnieuw aan, net zolang tot je tevreden bent.

Met Child Theme Wizard kun je alle thema’s aanpassen die je maar wilt. Onderliggende thema’s van je hoofdthema zijn gemakkelijk aan te passen. Er wordt een nieuwe optie toegevoegd bij de tools op je WordPress website. Hiermee kun je de onderliggende thema’s van je hoofdthema aanpassen, precies zoals jij dit voor ogen hebt. Een handige themakiezer geeft een overzicht van alle thema’s die je hebt geïnstalleerd en die je aan kunt passen. Dit kunnen ook thema’s zijn die je niet actief gebruikt. Je kunt iedere aanpassing apart opslaan en voorzien van een themanaam met een beschrijving. Handig om hiermee overzicht te houden in de aanpassingen die je hebt gemaakt.

WPS Child Theme Generator is een plugin met veel opties die je kunt gebruiken om een child theme te maken. Heb je deze plugin geïnstalleerd, dan kun je een knop met tools toevoegen aan je website. Hiermee kun je aanpassingen doen op ieder thema wat is geïnstalleerd. Je kunt met deze plugin ook widgets inschakelen in het onderliggende thema.

Generate Child Thema is een handige plugin om child themes mee te maken. Je selecteert een thema en kunt deze vervolgens op een logische wijze aanpassen. Als deze gereed is, kun je deze aanpassingen een naam geven met hierbij een registratienummer en informatie van degene die de gegevens heeft aangepast.

Handmatig een theme maken

Maak eerst een map aan op je server waar WordPress de thema’s opslaat. Deze map kun je vinden op ‘wp-content/themes’. Dit bestand kun je het beste benaderen via de File Manager in DirectAdmin of via een FTP programma. Vervolgens kun je het bestand een naam geven die je later gemakkelijk kunt herkennen, je kunt dit bestand bijvoorbeeld de naam geven van het hoofdthema, met de toevoeging van bijvoorbeeld ‘childtheme’.

In deze map ga je nu een stylesheet toevoegen, dit is het enige bestand wat je nodig hebt om een child theme aan te maken. Maak in de map die je net hebt aangemaakt het bestand style.css aan. In dit tekstbestand voer je vervolgens de gegevens in. Het op de juiste manier invoeren van deze gegevens vereist kennis en ervaring. Het is verstandig om hier een professioneel bedrijf voor in te huren. WPOnderhoud.nl voert deze werkzaamheden graag voor u uit.

© WPOnderhoud.nl 2011 - 2020 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex